Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Avhengig av parametere som fuktighet, talg eller følsomhet, hudtype kan bestemmes som tørr, normal, fet, blandet eller følsom. Aldrende hud er definert av kosmetologer som en egen type - aldring.

De viktigste hudtypene i kosmetologi

Hudtype bestemmes av genetisk disposisjon. Over tid blir hvilken som helst hud tørrere, og får også aldersrelaterte endringer.

Fet hudtype

Fet hud er preget av en økt mengde talg, synlige porer og en blank glans.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

I tillegg til den genetiske faktoren, kan årsakene til økt sekresjon være feil behandling, stress, hormonelle lidelser.

Tørr hudtype

Tvert imot er tørr hud preget av nedsatt sekresjon av talgkjertlene. På grunn av dette er lipidlaget av fettsyrer, kolesterol og ceramider, som skal beskytte huden og regulere fuktighet, for lite. Økt tørrhet kan assosieres med mangel på stoffer som binder vann, som karbamid, aminosyrer, laktat.

Økt tørrhet er et vanlig problem og kan være et symptom på sykdommer som xerose (unormalt tørr hud), follikulær keratose (overflødig keratin i hårsekkene), eksem og skjellete lav.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Årsaker til økt tørr hud:

 • mangel på væske;
 • intens ultrafiolett stråling;
 • tørr luft;
 • røyking;
 • konstant stress;
 • aldersrelatert reduksjon i svettekjertler og talg;
 • upassende pleie (såpe, antiperspirant);
 • diabetes, nyresykdom;
 • tar visse medisiner.

Normal hudtype

Hudtyper i kosmetologi er stort sett relative. For eksempel er begrepet "normal" ofte funnet som en hudtypeklassifiserende produkt på emballasjen, men i virkeligheten har ingen helt normal hud. Imidlertid, hvis huden ikke er spesielt fet eller tørr, og hvis det ikke er spesielle problemer med aldring, kviser og følsomhet, anses huden som balansert.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

En slik hud er preget av god blodsirkulasjon, subtile porer og normal fettbalanse. PH i huden er normal, den takler godt beskyttelsesfunksjonen. Takket være dette har huden et minimum av mangler og en sunn farge.

Kombinert hudtype

Huden er av blandet type, hvis forskjellige områder av huden er forskjellige i fettinnholdet. Kinnområdet kan være enten tørt eller balansert i fuktighet, og resten av ansiktet - med økt talgproduksjon, forstørrede porer.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Den beskyttende barrieren i området med tørr hud er kompromittert på grunn av ubalansen i fett.

Ekstra undertyper (følsomme og falmende)

Det ytre stratum corneum, sammen med lipider, beskytter de dypere lagene og hele kroppen mot ulike miljøfaktorer og regulerer vannbalansen, opprettholder elastisitet.

I sensitiv hud, på grunn av fysiologiske endringer (for eksempel hvis enzymer ikke fungerer bra), blir beskyttelsesbarrieren forstyrret. Huden utfører ikke sin funksjon og lar irriterende stoffer trenge gjennom som normalt ikke vil påvirke sunn hud.

Faktorene som reaksjonen skjer er kosmetikk, oppvarming, kjøling.Følsomheten øker på grunn av eksponering for ultrafiolett stråling, rensemidler, kosmetikk.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Ved å forstyrre barrierefunksjonen går for mye fuktighet tapt og hudens permeabilitet for irriterende stoffer øker. Tykkelsen på huden i ansiktet er den minste, så den er mer utsatt for irriterende stoffer.

Etter 25-27 år blir huden moden og begynner gradvis å falme.

For aldrende hud er følgende aldersrelaterte endringer karakteristiske:

 • huden blir tynnere, glatthet går tapt;
 • kroppsfettet avtar;
 • rynker, tørrhet, alder flekker vises,
 • volum og elastisitet går tapt.

Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, fotoÅrsaken til tidlig aldring av huden er oksidativt stress, det er skader på hudmolekylene som opprettholder volum og elastisitet (kollagen, hyaluronsyre, elastin) av frie radikaler. Frie radikaler kommer fra miljøet, deres utseende er forårsaket av ultrafiolett stråling, byforurensning, røyking, stress.

Under normale forhold nøytraliseres oksiderende radikaler av molekyler (antioksidanter), men når huden eldes, tømmes reservene til disse molekylene, og cellene blir stadig mer skadet.

Hvordan bestemme hudtypen din

Det er viktig å definere hudtyper i kosmetologi for å velge riktig pleie. Feil pleie, for eksempel utilstrekkelig fuktighet eller for hard rensing, kan gjøre mer skade enn godt. For å velge en behandling som vil gjøre huden din balansert, må du ta hensyn til dens egenskaper.

Hudtype kan bestemmes visuelt, etter farge, porestørrelse, glans, samt ved å analysere mengden talg i ansiktet.

Slik det ser ut

Normal hud er preget av:

 • fravær eller minimum antall mangler;
 • god blodsirkulasjon;
 • usynlige porer;
 • huden ser fløyelsaktig, glatt, elastisk ut;
 • ingen tendens til rødhet og økt følsomhet;
 • med aldring blir huden tørrere.
Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto
Kjennetegn på hudtyper i kosmetologi

Tørr hud ser kjedelig og grov ut. Med moderat tørrhet føles det litt strammere og mindre elastisk. Uten riktig pleie begynner moderat tørr hud å skrelle av, blir grovere i utseende, flekker, kløe, rødhet kan dukke opp.

Med veldig tørr hud fungerer ikke beskyttelsesbarrieren, så risikoen for infeksjon øker. Alvorlig tørr hud, spesielt på hender, føtter, albuer, danner sprekker og calluses. Overflaten ser grov og grov ut, ofte hos eldre, med alvorlig dehydrering.

Fet hud er definert av sin karakteristiske glans, store porer. Huden er tettere, men blodkar kan ikke være synlige, selv om den kan være rød og betent. Denne typen hud er preget av dannelsen av komedoner, kviser, ikke bare i ansiktet, men også på andre deler av kroppen: rygg, bryst, skuldre.

Sensitiv hud identifiseres ofte av rødhet, flassing og utslett. Irriterende stoffer gir kløe, svie eller prikking og til og med hevelse.

Med serviett

Hudtyper i kosmetologi kan skilles ut ved hjelp av metoden for å vurdere mengden fett på en absorberende tørk. Denne metoden hjelper til med å skille fet hud fra tørr og noen ganger kombinasjonshud med mengden talg. For å gjøre dette, dypp ansiktet med et absorberende vev.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Hvis det er få eller ingen fettete flekker igjen på overflaten, er huden tørr. Hvis flekker forblir på pannen, nesen og haken, er huden av normal eller blandet type. Hvis fett fordeles over alle overflatene på servietten, er huden fet.

Riktig pleie for hudtypen din

Å bestemme hudtypen din hjelper deg å velge de riktige hudpleieproduktene. For alle hudtyper inkluderer behandlingen flere prosedyrer, for eksempel rensing, fuktighetsgivende, nærende og UV-beskyttelse. Avhengig av hudens egenskaper, varierer produktene for hvert trinn i sammensetning.

Hvordan velge en krem

Når du velger en krem, anbefales det å ta hensyn til følgende aspekter:

 • Emballasje... Det er bedre å velge en krem ​​som er pakket i rør eller beholdere med en pumpe, som har mindre lufttilgang. I slike pakninger kommer ikke oksygen i kontakt med produktet, og effektiviteten til ingrediensene varer lenger.
 • Sunne ingredienser... Når du studerer kremets sammensetning, kan du ta hensyn til hvilke aktive ingredienser den inneholder. Vitamin C har vist seg å være effektivt, og vitamin E og allantoin er også gunstige. Innholdet deres bør være minst 1%, for vitamin C - 3%.
 • Finn ut om produktet passer for din hudtype.

Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, fotoAktive ingredienser som beroliger, gir fuktighet og reparerer huden etter eksponering for UV-stråler, vil være like effektive for fet og tørr hud. Men med sensitiv hud må du være mer forsiktig med eksfolierende midler som glykolsyre.

Eksfolierende ingredienser skal ikke finnes i dagkrem. Det er visse ingredienser som best unngås hvis du har fet, problemhud.

Eksempler på dette er kokosnøttolje, druefrøolje og oljealkohol:

 • Produktpris. En god krem ​​trenger ikke å være dyr, det er kvalitet og rimelige merker. Men til en lav pris av produktet, bør man ikke forvente et høyt innhold av aktive stoffer i det.
 • Bruk sonder. Selv et veldig godt produkt kan forårsake en reaksjon på huden, det er bedre å bruke en tester før du kjøper og utelukke en allergisk reaksjon.

Fet hudpleie

Hovedproblemet når du drar er et overskudd av fettutskillelse... Daglig enzymatisk peeling vil bidra til å fornye celler og fjerne overflødig fett. Men produktet skal være mykt nok, uten sterke slipende stoffer som skader dermis. Skånsom peeling forbedrer hudens struktur og tone.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Etter betennelse forblir pigmentering ofte på fet hud. Peeling anbefales for å fjerne mørke områder. Hvis det er mye betennelse, vil medisiner med antibakterielle komponenter hjelpe.

Ingredienser som mineralolje, vaselin og alkoholer bør unngås under forsiktighet. Produkter som er merket "ikke-komedogene" tetter ikke porene og fungerer godt for fet hud. Vi anbefaler å bruke oljefrie fuktighetskremer, kjemiske eksfolieringsmidler og leiremasker.

Du bør ikke vaske ansiktet for ofte, tørr hud produserer enda mer olje for å kompensere. Ingredienser som glykolsyre eller salisylsyre fungerer bra. For å fullføre behandlingen er det best å bruke oljefrie produkter, antioksidant serum og daglig solkrem.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Fremgangsmåte / retteBeskrivelse
Rensegel (morgen, om natten)Sulfatfri rensegel eller skum; produkter som reduserer oljeaktighet, men ikke tørker ut huden med mye vaskemidler.
Tonic (morgen, om natten)Alkoholfri, inneholder ingredienser som pyrrolidon karboksylsyre (Na-PCA) - en fuktighetskrem som holder vann på huden, geranium essensiell olje, trollhassel - en snerpende som ikke tørker ut som alkoholer.
Serum med AHA / BHA (morgen)Serum med alfa- eller beta-hydroksysyrer reduserer forekomsten av store porer, letter aldersflekker. Ingredienser som salisylsyre og tea tree olje fungerer bra for akne disposisjon.
Oljefri fuktighetskrem (morgen, natt)En oljefri krem ​​med tilsatt Na-PCA, glyserin for å opprettholde fuktighet. Dehydrert fet hud skiller ut enda mer talg.
Sinkoksid solkrem (morgen)Sinkoksid beskytter ikke bare mot UV-stråling, men gjør også huden matt. Sink er et naturlig antibakterielt middel som vil hjelpe med kviser. Du kan også bruke et mineralpulver som solkrem.
Retinol Serum (natt)Retinol reduserer porestørrelsen ved fortsatt bruk.
Leiremaske (en gang i uken)Masken bør fjernes uten å vente på at den tørker for mye, ellers kan huden tørke ut.
Ansiktsolje (periodevis)Under ekstremt tørre forhold, som for eksempel i et fly, skal det påføres litt olje på kremen for å forhindre tørrhet.

Tørr hudpleie

Tørr hud mister stadig fuktighet på grunn av en skadet barriere, og irriterende stoffer trenger lett inn i det. Derfor er grunnlaget for tørr hudpleie konstant fuktighet.

Det anbefales også å overvåke om kroppen er dehydrert, for dette bør du drikke rikelig med vann, ekskludere alkohol og koffein. Du bør også sjekke luftfuktigheten i rommet og om nødvendig bruke en luftfukter.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Tørr hud er preget av flassing. Døde celler forstyrrer den naturlige fornyelsen av huden, og blokkerer også næringsstoffene i krem ​​og serum. Derfor, før hovedprosedyrene, anbefales det å bruke peeling og mild peeling, som forsiktig fornyer overflaten uten å fjerne naturlige oljer.

For fuktighet er det best å bruke produkter med natriumhyaluronat, glyserin, tang som holder vannet godt. Bløtgjørende midler (squalane og camellia olje) hjelper til med å glatte og opprettholde huden jevnt og effektivt.

For å opprettholde tørr hud anbefales det at du bruker fuktighetskrem hver dag, bruker mildere såper og unngår å bruke produkter som inneholder sitrusoljer og mye dufter. Når du vasker, er det bedre å bruke varmt vann, det tørker mindre varmt.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Hvis huden er dehydrert, bør vannbaserte produkter brukes, da oljebaserte produkter kan forverre hudtilstanden.

Omsorg inkluderer flere trinn:

Fremgangsmåte / retteBeskrivelse
Renselotion (morgen, om natten)En veldig mild, ikke-skummende renselotion.
Tonic (morgen, om natten)Tonic vil balansere pH-nivået, gjenopprette fuktighet og beskytte mot miljøpåvirkninger.
Antioksidant serum (morgen)Et kraftig antioksidantserum med vitaminene E, A og C på dagtid for å forhindre kollagennedbrytning. Husk å bruke en krem ​​med SPF.
Fuktighetskrem med SPF (morgen)Fuktighetsgivende ingredienser hjelper huden med å holde på fuktigheten mens den beskytter den mot UVA / UVB-stråler.
Retinol Serum (over natten)Anbefales å bruke 5 ganger i uken. Serum inneholder komponenter med mindre molekylstørrelse som bedre trenger inn i huden.
Øyekrem (natt)En krem ​​eller serum med peptider øker kollagenaktiviteten.
Fuktighetskrem (natt)Må inneholde nypeseolje, nattlysolje, borageolje, fosfolipider, tranebærolje, søt mandelolje og jojobaolje. Disse ingrediensene etterligner de naturlige lipidene i huden og gir bedre vannbarriere.

For veldig tørr hud kan en nærende olje brukes i stedet for en krem.

Skrubb med kjemiske eksfolieringsmidlerLøser opp døde celler godt og skader ikke huden.

Kombinert hudpleie

Med kombinasjonshud er en del av ansiktet tørrere, så det anbefales å velge en fuktighetskrem som gir tilstrekkelig næring til tørre hudområder; for dette er produkter med en gelignende tekstur godt egnet. Skall anbefales også for tørre områder.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Daglige pleieprosedyrer:

Fremgangsmåte / retteBeskrivelse
Rensegel (morgen, kveld)Hvis huden din begynner å tørke ut når du bruker gelen, kan du erstatte produktet med en rensende krem.
Tonic (morgen, kveld)Balanserer tonic med trollhassel.
Serum med AHA / BHA (morgen)Alfa- og beta-hydroksysyrer krymper porene og lyser kjedelig hud. Hvis du er utsatt for kviser, anbefales det å bruke produkter som inneholder salisylsyre og tea tree olje.
Lett fuktighetskrem (morgen / natt)Krem inneholder hyaluronsyre for fuktighet.
Sinkoksid solkrem (morgen)Som med fet hud gir sinkoksid solkrem en matt finish.
Retinol serum (natt).Retinol passer for alle hudtyper, det er også bra for blandede hudtyper, det anbefales av kosmetologer
Ansiktsolje (for natten)Brukes best om natten for å unngå fete effekter om dagen.

Sensitiv hudpleie

Hudtyper i kosmetologi er et verktøy som hjelper til med å velge produkter selv i vanskelige tilfeller som sensitiv hud. Hvis du er følsom, bør du finne ut hva som forårsaker irritasjonen.

For dette anbefales det at du bare prøver ett nytt produkt om gangen. Det er også mulig å teste nye produkter på små hudområder, på innsiden av underarmen, der huden er tynn, men ikke så følsom som i ansiktet. Du kan også teste produktet på huden bak øret ditt.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Det anbefales å beskytte sensitiv hud mot UV-herding selv i overskyet vær, og direkte soleksponering bør unngås mellom 11:00 og 15:00.

Produkter for sensitiv hud er vanligvis merket på en spesiell måte, noe som indikerer at det ikke forårsaker irritasjon og overfølsomhet, ikke inneholder stoffer som oftest forårsaker rødhet.

Som for eksempel:

 • parabener;
 • noen smaker;
 • mineraloljer;
 • sulfatholdige tensider;
 • urea;
 • ftalater.

Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto

Aktive ingredienser som tvert imot hjelper huden ved å redusere følsomheten:

 • Dexpanthenol, et vitamin B5-derivat, reduserer transepidermalt fuktighetstap, akselererer helbredelse og fornyelse av hudceller.
 • Glyserin og glukoglyserin fukter godt på grunn av at de holder vann godt, forbedrer hudens beskyttende funksjon.
 • Citratbuffer pH5 opprettholder pH-nivået i det nødvendige området, dette gjenoppretter aktiviteten til hudenzymer, derfor øker dets motstand mot irriterende stoffer.
 • Koenzym Q10 - antioksidant, beskytter hudceller mot frie radikaler, hjelper celler med å gjenopprette energi.
 • Vitamin B7 (biotin) - styrker huden, aktiverer syntesen av fett i celler.
 • Ceramide-3, et stoff som ligner naturlig ceramid som finnes i celler. Stoffet forhindrer vanntap, nøytraliserer irriterende stoffer. Med mangel på det ser huden tørr og irritert ut.

Sensitive hudbehandlinger:

Fremgangsmåte / retteBeskrivelse
Renselotion (morgen, kveld)En sulfatfri renselotion anbefales.
Tonic (morgen, kveld)Toneren skal være alkoholfri og kan inneholde ingredienser som hvit teekstrakt, grønn te, kamille og bisabolol. Disse ingrediensene er beroligende og betennelsesdempende ingredienser. Betaglukan bidrar til å støtte immunforsvaret i huden, reduserer følsomheten over tid.Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto
Duftfri fuktighetskrem (morgen, kveld).Kremen skal ikke inneholde syntetiske dufter, alkoholer, fargestoffer.
Sinkoksid solkrem SPF (morgen)Sinkoksidkremer er minst irriterende for sensitiv hud. Titandioksidkremer fungerer også bra for sensitiv hud, men de er ikke like kompatible med middels til mørkere hudtoner som de etterlater en hvit støpe.
Fuktighetsgivende gelmaske (kveld)Gelteksturen har en avkjølende og beroligende effekt på betent hud.
Eksfolierende serum (2 ganger i uken)Hvis glykolsyre er for aggressiv for en gitt hudtype, anbefaler kosmetologer å bruke et serum med melkesyre.

Normal hudpleie

Normal hudpleie bør omfatte flere prosedyrer:

Fremgangsmåte / retteBeskrivelse
Rensemiddel (morgen, kveld)Et sulfatfritt produkt med et mildt skum for å fjerne skitt.
Tonic (morgen, kveld)Det anbefales å unngå ingredienser som denaturert alkohol, etanol og isopropylalkohol.
Fuktighetskrem med SPF (morgen)En lett fuktighetskrem med SPF på minst 30 beskytter mot solen og hydrerer uten tilstopping av porene, kan omfatte dimetikon, pantenol og natriumhyaluronat.
Antioksidant serum (over natten)Serum med lysende ingredienser som vitamin C og algeekstrakt, samt naturlige regenererende ingredienser (rosmarin og peppermynte).Hudtyper i kosmetologi. Klassifisering, kriterier for bestemmelse, foto
Fuktighetskrem uten SPF (kveld)Spise mens du sover.
Glykolsyre (alfa hydroksysyre)Ved å opprettholde balansen i huden, lar størrelsen på syremolekylet trenge dypere inn i huden, hjelper til med å oppløse de overfladiske tørre hudcellene, og etterlater huden mer matt, jevnere og jevnere.

For normal hudpleie anbefaler kosmetologer å opprettholde den eksisterende fuktighetsbalansen og utskillelsen av talgkjertlene.... Å bruke reglene for å ta vare på forskjellige hudtyper kan bidra til å løse en rekke problemer: fjerne overdreven tørrhet, balansere fet og kombinert hud og opprettholde balansen mellom sunn hud.

Videoer om hudtyper

Hudtype. Hvordan velge kosmetikk:

Vurder artikkelen
Kosmetologi og plastisk kirurgi for kvinner. Korrigering av utseende. Måter, metoder, prosedyrer for å forbedre figuren og ansiktet
Legg til en kommentar

Ansikt

Ben

Hår